• 4 plakken kleingesnede katenspek
  • snufje kaneel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 2 handen verse Italiaanse kruiden (salie, oregano, rozemarijn en tijm)
  • olijfolie
  • 400 gram kalfsschenkel of ander suddervlees, grof gehakt
  • 200 gram varkensgehakt
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 glazen rode wijn (of water)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kleine flespompoen, schillen, zaden verwijderen en fijnsnijden
  • 1 eetlepel korianderzaad, geplet
  • 1 chilipepertje, fijngesneden
  • 400 gram verse lasagnebladen
  • 400 gram mozzerella
  • 500 ml creme fraîche
  • 3 anchovisvisjes, fijngesneden
  • 2 handen vol versgemalen parmezaanse kaas

Jamie Olivier: “Lasagne is altijd het lekkerste als deze is gemaakt van verse lasagnebladen. Gelukkig zijn deze tegenwoordig in elke supermarkt te koop. Mocht je toch gedroogde bladen willen gebruiken, zorg dan dat je ze eerst even zachtjes gaarkookt.
In dit recept gebruik ik geen bechamelsaus om tijd te besparen, het creme fraîche mengsel is echter een uitstekend en smakelijk alternatief! In de tomatensaus gebruik ik zowel rund- als varkensvlees wat een erg lekkere combi oplevert. Deze saus is trouwens ook uitstekend te gebruiken voor een spaghetti bolognese of gevulde canaloni’s!”

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius of gasstand 4 en snijd alle groente en vlees zoals aangegeven bij de ingrediënten.

Bereiding
Bak in een flinke braadpan het spek goudbruin samen met het snufje kaneel, voeg vervolgens de wortel, ui, knoflook en kruiden toe samen met een flinke scheut olijfolie. Bak dit mengsel voor een minuut of 5 waarna je de blikken tomatenblokjes met de wijn en de laurier toevoegt. Breng dit vervolgens aan de kook en laat het anderhalf uur sudderen. Als de saus klaar is, proef hem af en voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe.

Besprenkel de pompoenblokjes met olijfolie, wat zout, peper, koriander en chilipeper en rooster deze 45 minuten in een ovenschaal in de oven.

Mix de creme fraîche met de anchovis en een handje parmezaanse kaas. Als het mengsel te vast is kun je hem wat losser maken met een scheutje melk. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden en pak een ruime ovenschaal voor de lasagne.
Begin met wat olijfolie op de bodem met daarop een laagje lasagnebladen. Vervolgens maak je een laagje vleessaus, een beetje witte saus, een klein beetje parmezaan en wat pompoen. Herhaal deze combinatie enkele malen en eindig met een laag lasagnebladen met daarop een laagje witte saus. Leg daarop de mozzerella en de rest van de parmezaanse kaas.
Bak de lasagne in 30 minuten af in de oven.

Serveren
Deze lasagne is erg machtig, dus serveer hem met een kleine, frisse, groene salade.